Sunday, June 13, 2010

Peluang besar...


"Seketika di majlis ilmu lebih baik dari solat sunat seribu rakaat..."

Saya nak tanya kawan - kawan,Adakah antara kita yang mampu solat sunat secara berterusan seribu rakat. Kalau saya sediri pun saya mengaku tak upaya nak buat.Solat tarawih pun dah berpeluh..

Kalau dah tau tak mampu marilah kita rebut peluang yang allah bagi. Duduk di majlis ilmu.Kat sini saya nak sentuh berkenaan ilmu agama. Ramai antara kita yang masih jahil dalam bab2 agama. Walaupun kita diampunkan akibat jahil, harus diingat kita tetap wajib menuntut ilmu. Kalau kita tak perbaiki kita punya kejahilan dosalah jawabnya dan nerakalah tempatnya.

Saya nak ajak kawan2 dan diri saya sendiri luangkanlah sedikit masa kita untuk menuntut ilmu agama. Kalau tak dapat setiap hari seminggu sekli jadilah. Kalau kita boleh luangkan masa seminngu sekali tengok wayang dan main futsal nape tidak untuk duduk kejap kat masjid untuk majlis ilmu. Tak lame pun. Lebih kurang sejam je..

Sekarang ni terutamanya kat bandar macam - macam jenis kuliah ade. Setiap masjid ada perancangn sendiri. Guru2 pun hebat2..Kita boleh pilih mana yang kita nak pegi. Sekalipun kita tak paham apa yang disampaikan, tapi ketenangan hati dari majlis ilmu itu pun kita boleh rasa.Kalau tak percaya cubalah sendiri..

Dalam sibuk kita mengejar kehidupan dunia yang sementara jangan kita lupa kehidupan akhirat yang kekal selamanya..

No comments:

Post a Comment