Wednesday, December 17, 2008

Lampu hijau kepada pembangkang jumpa mahasiswa

Menteri Pengajian Tinggi Malaysia pada 11 Disember telah membentangkan cadangan pindaan AUKU di parlimen dan telah dibahaskan oleh para ahli yang berhormat. Perkara yang betul - betul menarik perhatian saya adalah ahli politik sama ada di pihak kerajaan atau pembangkang dibenarkan masuk ke kampus untuk menyertai perbincangan akademik.

Pemimpin pembangkang bukanlah hanya dari kalangan ustaz - ustaz sahaja. Mereka ni datang dari pelbagai latar belakang profesion termasuk jurutera, doktor, peguam, dan pelbagai lagi bidang profesional.Ilmu dan pengalaman yang mereka ada sudah barang tentu berbeza dengan orang lain dan mungkin tak mampu diberi oleh pensyarah. Amatlah elok kalau mereka ni berkongsi ilmu yang mereka ada kepada mahasiswa. Lagipun mereka dulupun belajar guna duit rakyat jugak sama ade belajar kat dalam atau kat luar negara.

Cuma saya pohon kepada pentadbiran universiti lebih terbuka. Janganlah pandang latar belakang politik sahaja.Utamakan kepakaran yang mereka ada untuk dikongsi kerana ilmu tu kan lagi bagus disebar - sebarkan. Barulah ilmu yang mahasiswa time kat universiti dapat bertambah nilai dan kualitinya.

Pemimpin parti pembangkang pulak peluang yang ada gunalah untuk samapaikan ilmu yang anda ada. Jangan nak sembang politik je. Jangan guna peluang yang ada untuk tarik undi pulak. Jangan pulak dikemudian hari ade pulak laporan pemimpin pembangkang buat kempen pilihanyraya.Takmau la macam tu kan.