Tuesday, December 30, 2008

Siapa pakai bahasa melayu..

Berikut adalah pandangan Naib Pengerusi Persekutuan Kristian Malaysia (CFM), Dr. Eu Hong Seng pada 25 Disember lalu yang meminta kerajaan menarik balik larangan pengedaran kitab Injil dalam bahasa Melayu di negara ini(sumber utusan malaysia : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1231&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_04.htm).

Menurut beliau, pihaknya hairan kenapa sehingga kini, kitab berkenaan masih dianggap sebagai dokumen yang memudaratkan keselamatan negara di bawah Seksyen 22 Akta Keselamatan Dalam Negeri.

''Pengedaran Injil dalam bahasa Melayu perlu dibenarkan sejajar dengan kedudukannya sebagai bahasa kebangsaan.

''Kita berpendapat larangan ini tidak lagi praktikal kerana kitab Injil dalam bahasa Melayu dan Indonesia boleh didapati dengan senang melalui Internet," kata pemimpin agama itu.

0619 menulis:

Untuk siapa injil dalam bahasa melayu tu. Kalau penganut kristian bukan berbangsa melayu kenapa nak injil dalam bahasa melayu(yang murtad tu dah tak dikira melayu). Bangsa lain nak pulak baca injil dalam bahasa melayu. Baca papan tanda pun tak paham ni pulak nakbaca kitab.

Tindakan kerajaan memang wajar. Bukan kita tak tau yang injil bahasa melayu ni dah bertaburan kat malaysia ni.Die sendiri cakap dalam internet ade. Tindakan meluluskan penggunaan injil dalam bahasa melayu seolah - olah membenarkan penyebaran agama kristian kepada orang melayu...

Perkara 3 (1) Perlembagaan menyatakan:

Agama islam adalah agama persekutuan tetapi agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana - mana bahagian persekuatuan..

Perkataan aman dan damai tu penting. Nak amal boleh tapi jangan kacau orang lain.Tak payahlah nak mintak yang bukan - bukan.(Ingatan jugak utk hindu, jangan buat kuil suka - suka hati).

Monday, December 29, 2008

Sampai bila Palestin nak menangis..

Apalah dosa mereka sehingga diperlakukan sedemikian.. Berita terkini angka kematian akibat serangan udara tentera Israel di Gaza meningkat kepada 345 orang manakala lebih 1,000 lagi cedera. Ingat mereka seagama dengan kita. Mereka adalah saudara kita. Tidak sempurna iman tatkala kita bersenang saudara kita berada dalam kesusahan...


Apalah dosa anak kecil ini. Bagaimana dengan masa depanya..Mangsa kekejaman yahudi laknatullah..Tunjuk perasaan??? Ingat yahudi celake tu boleh berhenti ke?Ingat kereta kebal yahudi ni boleh musnah tibe2 ke. Sori kawan. Kenala ade usaha. Rom & Parsi dulupun kita boleh jatuhkan dengan usaha dan tawakal. Jihad.. Sekarang ni apa usaha kita...


Ingat.. Tanggungjawab pertahankan palestin bukan jatuh pada orang palestin aje.Pada kita sebagai saudara seagama.. Ape kita nak jawab kalau kat mahsyar karang orang palestin tanye kita kenapa tak tolong mereka.. Percuma masuk neraka sebab tak tunaikan hak saudara kita..

Umat islam kena kuat. Kita kena bersatu. Lupakan fahaman politik... Bersatu memajukan bangsa. Bersatu menguatkan bangsa. Kalau kita kuat barulah kita dihormati.Kalau kita bersuara barulah ade orang nak dengar..

Kalau anda nak biarkan palestin terus menangis maka berpecahlah.. Jatuhkanlah sesama sendiri.. Karang kat akhirat jawab sendiri..