Saturday, June 27, 2009

Jadi Cikgu Jelah Senang....

Ramai berpendapat menjadi Guru@ Cikgu itu begitu mudah..Antara asbab yang dikemukakan adalah:

- Gaji banyak
- Cuti banyak
- Kerja senang
- Relax
- Selalu Jalan - jalan
- Lebih masa bersama keluarga

Dengan bayangan segala bentuk kesenangan ini maka berebutlah semua orang ingin menjadi cikgu. Mengikut statistik Kementerian Pelajaran terdapat 80000 permohonan untuk KPLI yang menawarkan hanya 5132 tempat (harap2 tak semua fikir macam tu).

Ramai juga berkata, jadi cikgu sangat beruntung kerana pahala berterusan. Tapi berapa ramai pula yang berfikir tentang dosa yang bakal ditanggung sampai ke akhirat apabila salah mendidik termasuklah didikan sikap dan tingkah laku..

Bukanlah saya ingin menyatakan bahawa profesion perguruan ini terlalu sukar sehingga melebihi yang lain tetapi cukuplah sekadar ingatan ianya tidak semudah yang disangka.Disebalik keceriaan guru - guru dihadapan anak murid, siapa tahu insan yang bergelar guru inilah yang menangis dan tidak lena tidur kerana memikirkan sesuatu yang terbaik untuk anak - anak didik mereka..

Saya ingin mengingatkan kepada sesiapa yang berminat menjadi cikgu, janganlah dipandang pada kesenangan sahaja kerana hakikatnya kesusahan yang dipikul lebih berat dari kesenangan yang dinikmati..Bersedialah menerima TANGGUNGJAWAB. TANGGUNG di dunia dan JAWAB diakhirat..