Tuesday, May 20, 2008

Kita Belum Merdeka

Tidak dinafikan orang melayu adalah tuan tanah kepada nusantara. Tanah nusantara ini diwarisi daripada nenek moyang sejak zaman – berzaman. Saya tidak menggunakan istilah Malaysia kerana ia juga seperti Indonesia, Singapura, Brunei, selatan Thailand, selatan Filipina adalah Negara yang wujud selepas tamat penjajahan.

Ramai yang masih tidak sedar sebenarnya penduduk nusantara masih dijajah.Walaupun pada hakikatnya wilayah nusantara ini telah bebas daripada kuasa imperialis seperti British, Belanda, Sepanyol dan Jepun hakikatnya nusantara kini masih dikuasai oleh satu lagi kuasa iaitu China.

Saya ingin berkongsi definasi perkataan yang perlu diambil tahu oleh semua orang melayu (sumber kamus dewan)

1. Menjajah 1) Pergi dari satu tempat ke tempat yang lain menjelajah
2)Menakluk dan memerintah satu daerah

2. Penjajah Bangsa (negeri) yang menjajah sebuah negeri yang lain.

Dalam definasi diatas mari kita kaitkanya dengan bangsa cina. Mereka datang dari tanah besar China menjelajah. Kmudian mereka menakluk dan memerintah satu daerah (negeri). Pada ketika ini orang – orang cina sedang menguasai ekonomi dan politik di nusantara (Malaysia, Indonesia, Singapura) padahal ianya adalah hak penduduk nusantara iaitu bangsa melayu. Bangsa cina hanya boleh dianggapsebagai penjajah kerana mereka menguasai sebuah negeri yang lain (tanah nusantara).

Saya bukan berniat untuk menghidupkan semangat perkauman tetapi realiti semasa menunjukkan bangsa cina sudah melampaui batas. Bangsa india juga kini sudah mula menunjukkan perasaan tidak puas hati kepada penduduk asal penduduk asal nusantara (orang melayu).

Adakah orang cina dan india tidak layak tinggal di nusantara? Mengapa tidak? Mereka adalah manusiadan berhak tinggal di mana – mana muka bumi allah ini. Namun ada hadnya. Jangan mereka persoalkan mengapa orang melayu mendapat pelbagai kelebihan kerana ianya merupakan hak mutlak warga nusantara. Mereka juga tidak berhak mempersoalkan kuasa sultan dan pemimpin melayu. Mereka tidak berhak untuk mempunyai kepentingan politik selain hanya layak untuk memimpin kaum mereka sahaja. Kedudukan Islam juga tidak berhak dipertikaikan. Mereka harus sedar bahawa mereka adalah bangsa pendatang yang terpaksa mengikut segala arahan daripada pemilik tanah.
Sedarlah sahabat – sahabat sekalian, tanah nusantara ini masih terjajah. Perjuangan menuntut kemerdekaan tidak pernah selesai.

Mohd Abd Rauf B Tumiran
YDP GPMS UiTM