Thursday, May 29, 2008

Wahai Budak - budak Melayu takkan Diam Je Kot

Bila cerita pasal politik semua orang nak jadi hero. Tapi bila hak orang melayu diambil sedikit - sedikit semua orang diam je. Cerita ezam masuk UMNO lagi dapat perhatian dari cerita hak biasiswa JPA oran melayu yang diambil orang.Di saat kita berpecah belah macam - macam pulak yang si penjajah tu dapat.

Sahabat - sahabat ku marilah kita berfikir pasal masa depan. Isu yang saya cuba bawa ini adalah berkaitan masa depan orang melayu. Pasal politik biarlah player sekarang yang uruskan. Pandai la diorang nak selesaikan. Jangan lupa politik boleh berubah bila - bila masa je berdasarkan isu semasa. Tapi masa depan orang melayu perlu perancangan yang teliti dan gerakanya perlu dimulakan sekarang.

Mohd Abd Rauf Tumiran
YDP GPMS UiTM Malaysia

Untuk rujukan berita sila layari www.rujukan0619.blogspot.com

GPMS UiTM Gesa Hak Bumiputera Dikembalikan

Mengulas mengenai isu kenaikan peratusan penerima biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) kaum bukan bumiputera daripada 10 peratus kepada 45 peratus, dengan ini kami GPMS Caw Khas UiTM Malaysia Shah Alam membantah dengan sekeras – kerasnya dasar yang akan dilaksanakan oleh JPA tersebut. Tanpa dikaitkan dengan hak istimewa orang melayu(yang sudah pastinya dasar tersebut bertentangan dengan apa yang JPA lakukan) kami mengemukakan beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan oleh JPA :

1. Bilangan Profesional Setiap Kaum

Penghantaran pelajar Malaysia ke luar Negara adalah bertujuan untuk meramaikan lagi bilangan professional di kalangan rakyat Malaysia kerana hampir semua kursus yang ditawarkan adalah bidang profesional. Mengikut pecahan kaum, kaum bumiputera didapati mempunyai bilangan professional yang paling rendah peratusnya berbanding kaum lain walaupum membentuk majority rakyat malaysia. Pengurangan peratus bumiputera dalam pemberian biasiswa JPA menyebabkan bilangan professional bumiputera pada masa akan datang akan turut rendah peratusanya.

2. Status Keluarga

Adalah mengecewakan apabila golongan yang dikategorikan sebagai berada (daripada kalangan bukan bumiputera) turut layak untuk menerima biasiswa JPA. Sepatutnya mereka ini boleh menyambung pelajaran ke luar Negara dengan pembiayaan sendiri. Meritokrasi tidak boleh dijadikan alas an kerana sudah tentu orang yang lengkap keperluan belajarnya akan mempunyai prestasi akademik yang lebih baik berbanding dengan golongan yang kekurangan serba – serbi.

3. Penguasaan Ekonomi Kaum

Sejak merdeka terutamanya selepas peristiwa 13 Mei 1969 kerajaan telah mengubal pelbagai dasar atas tujuan untuk menyamaratakan agihan ekonomi antara kaum untuk memastikan Negara kekal stabil. Sehingga kini usaha yang dilakukan belum menampakkan hasil yang dikehendaki dengan penguasaan ekonomi bumiputera belum lagi melepasi 20 peratus berbanding 30 peratus yang disasarkan.Bilangan professional bumiputera seharusnya ditambah dengan agresif kerana ia mempunyai kaitan rapat dengan penguasaan ekonomi (sekurang – kurangnya melepaskan keluarga professional tersebut daripada belenggu kemiskinan.) Antara langkah penambahan agresif adalah menambah bilangan penerima biasiswa JPA dab bukan menggurangkanya.

4. Jaringan dalaman kaum

Tidak dinafikan kaum bukan bumiputera mempunyai jaringan sokongan dalaman yang kukuh. Walupun tanpa bantuan kerajaan mereka masih mampu untuk menghantar pelajar – pelajar mereka ke luar negara melalui inisiatif persatuan, syarikat dan individu. Namun bagi kaum bumiputera jaringan seperti ini adalah amat kurang kerana factor penguasaan ekonomi. Menyedari hakikat ini mengapa kerajaan masih mahu memberi bantuan biasiswa JPA kepada kaum bumiputera padahal pada mereka ianya adalah jalan pilihan sedangkan bagi bumiputera hamper mustahil untuk mereka mendapat peluang yang lain.


Sehubungan dengan itu kami mahu JPA menarik balik dasar tersebut. Selain itu GPMS UiTM menggesa agar kerajaan memberi peluang kepada semua palajar bumiputera yang layak untuk mengikuti kursus professional tanpa mengira kuota dan had. Kenyataan ini tidaklah wajar dianggap berbau perkauman kerana ianya adalah untuk kepentingan Negara

Mohd Abd Rauf Tumiran
YDP GPMS Caw Khas UiTM Malaysia
Mart0619.blogspot.com

Untuk rujukan berita sila layari www.rujukan0619.blogspot.com

Monday, May 26, 2008

Islam Sebagai Asas Kekuatan

Pernahkan sahabat – sahabat ketahui bahawa sebelum kemasukan islam ke nusantara istilah orang melayu tidak pernah digunakan. Bangsa melayu tidak pernah dikenali.Yang ada hanyalah kerajaan srivijaya, majapahit, acheh dan lain – lain. Setelah kedatangan islam wilayah nusantara ini dikenali sebagai wilayah orang melayu. Islam telah mempersatukan orang – orang melayu. Tiada lagi istilah orang jawa, bugis, acheh, palembang dan lain – lain. Semuanya bersepakat menggunakan istilah orang melayu (kecuali etnik – etnik yang tidak menerima islam ). Kemuncak kegemilangan adalah Kerajaan Melayu Melaka dimana ketika itu bahasa melayu menjadi ‘lingua franca’.

Sejarah membuktikan bahawa islam mampu untuk menjadi medium penyatuan orang – orang melayu. Sejarah adalah pengulangan yang sentiasa benar. Dalam saat perpecahan orang melayu dek kerana fahaman politik mengapa kita tidak mengulangi sejarah mempersatukan orang – orang melayu dengan menggunakan medium islam.Islam tidak boleh hanya dilihat sebagai ideologi parti politik tertentu. Parti politik tertentu tidak wajar untuk menganggap bahawa hanya merekalah sahaja yang mengamalkan islam yang sebenar.

Islam merupakan asas kepada semua insan yang berbangsa melayu. Akhlak orang melayu itu tidak ada bezanya dengan akhlak seorang islam. Asas islam yang hendak dijadikan asas penyatuan itu haruslah merangkumi akidah, syariah dan akhlak dan bukanya fahaman mazhab yang sempit ataupun dalam konteks ritual semata – mata.

Ayuhlah kita bersama – sama mempersaudarakan kembali orang - orang melayu atas dasar akidah yang sama. Inilah yang akan menjadi asas kekuatan orang – orang melayu. Dalam konteks universiti pula tidak perlulah kita bergaduh hanya kerana fahaman politik yang berbeza sedangkan bangsa lain ketawa melihat perpecahan sesama kita.

Melayu kan gagah di nusantara....

Orang Melayu Mesti Kuat

Dalam tulisan saya yang lepas saya memperkatakan mengenai bangsa melayu yang masih belum merdeka. Orang melayu masih dijajah oleh bangsa cina. Adakah orang cina perlu dipersalahkan kerana mereka menjajah nusantara. Secara peribadi saya tidak menyalahkan orang cina. Mengikut natural selection yang diasaskan oleh Charles Darwin, hanya yang kuat akan terus hidup. Dalam konteks penjajahan pula, yang kuat akan terus menjajah dan yang lemah akan terus dijajah.

Bolehkah orang melayu merdeka? Pasti boleh. Syaratnya orang melayu mesti kuat. Selagi mana orang melayu lemah maka mereka akan terus dijajah. Malah adalah tidak menjadi kesalahan jika orang melayu menjajah anadainya mereka kuat.

Bagaimana caranya ? Orang melayu hanya boleh menjadi kuat sekiranya mereka bersatu. Bukan hanya orang melayu sahaja tetapi seluruh bangsa yang ada di dunia ini. Seringkali orang melayu diseru agar bersatu, namun sehingga kini orang melayu masih belum bersatu padu malahan semakin berpecah belah disebabkan asas kesatuan yang tidak kuat.

Kuat disini tidaklah bermaksud dalam aspek fizikal sahaja. Ianya termasuklah kekuatan ilmu, kemahiran dalam perniagaan, penguasaan teknologi terkini dan lain – lain lagi. Aspek kekerasan dalam usaha untuk mendapatkan kemerdekaan hanyalah merugikan negara. Orang melayu tidak perlu memerangi orang cina untuk memperoleh kemerdekaan. Aspek yang saya sebelum ini perlulah dikuasai.

Saya menyeru agar semua orang melayu agar bersatu. Ketepikanlah ketidaksamaan kerana ianya hanya akan melemahkan bangsa. Melayu hanya akan kuat kiranya orang melayu besatu....

Melayu kan gagah di nusantara...........