Thursday, October 9, 2008

Pilihan raya kampus: Aspirasi tukar kepada GPMS?

Seperti biasa saya memulakan hari dengan membaca akhbar secara online. Namun saya agak terkejut dengan sebuah laporan di dalam harakah..

Pilihan raya kampus: Aspirasi tukar kepada GPMS?
(http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=17274&Itemid=50)

Saya sebagai barisan kepimpinan GPMS UiTM sendiri pun tidak mengetahui cerita ini tapi orang lain pulak yang pandai - pandai buat cerita. Andai kata berita ini benar, maka kami GPMS UiTM lah yang akan membantah agenda tersebut..

Fungsi GPMS di kampus bukan sebagai parti politik tetapi lebih kepada menerapkan agenda perjuangan kepada warga kampus untuk meninggikan darjat bangsa melalui pendidikan. Politik partisan telah terbukti memecah belahkan kaum melayu. kami tidak mahu tragedi perpecahan melayu terjadi diluar kampus turut dibawa ke dalam kampus..

Benar GPMS terlibat dengan PRK namun demikian kami lebih berfungsi sebagai penyokong aspirasi kerana mendokong aspirasi universiti adalah tanggungjawab seluruh warga kampus. Biarlah GPMS hanya bertindak sebagai tangan2 yang berkerja yang tidak dilihat dalam PRK tanpa perlu menggunakan nama GPMS sebagai Parti yang bertanding.

Kepada mahasiswa yang terlibat dalam PRK nanti. Berpolitiklah dengan matang..

Mohd Abd Rauf Tumiran
YDP GPMS UiTM

Pilihan raya kampus: Aspirasi tukar kepada GPMS?
Intan Abdullah
Thu | Oct 09, 08 | 3:46:12 pm MYT

KUALA LUMPUR, 9 Okt (Hrkh) - Menjelang pilihan raya kampus 2008/2009, Harakahdaily mendapat maklumat bahawa kumpulan mahasiswa pro-Aspirasi yang dikatakan pro kerajaan Umno-BN tidak akan bertanding pada kali ini dengan menggunakan nama Aspirasi.

Menurut sumber, mereka akan tampil dengan menggunakan platform Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung atau GPMS.

Hal ini adalah disebabkan oleh pengumuman kerajaan untuk meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti(Auku) yang membenarkan pemimpin parti politik memasuki Institusi pengajian Tinggi.

Sebagai badan bukan kerajaan atau NGO, gerakan GPMS adalah dipercayai lebih memudahkan mereka untuk meraih sokongan mahasiswa selain saingan rapat mereka Pro Mahasiswa yang menggunakan platform Persatuan Mahasiswa Islam.

Setakat ini,ianya telahpun ditubuhkan di Universiti Islam Antarabangsa dan Universiti Teknologi Mara selain Universiti Malaya yang baru proses promosi pada Minggu Pengenalan Persatuan sempena kemasukan mahasiswa sesi baru.

Terkini, GPMS sedang berusaha menyusup masuk ke kolej-kolej kediaman di Universiti Kebangsaan Malaysia.

Pada Pilihan raya Kampus lalu, kumpulan Pro Mahasiswa bertembung dengan kumpulan Pro Aspirasi yang dilabelkan sebagai penyokong kerajaan dan pentadbiran universiti. - mks._

Kuasa kapitalis bergegar..

1.Dunia menyaksikan bagaimana kuasa - kuasa kapitalis mula merasai gegaran akibat ketidakstabilan ekonomi (sebelum ni mereka hanya menjadi penonton negara membangun mengalami krisis).
2. Situasi ini jika berterusan mungkin akan mengakibatkan blok2 ekon ekonomi barat runtuh.
3. Ekonomi barat sebenarnya banyak bergantung kepada kebolehan mereka untuk memanipulasi kekayaan sumber negara lain. Mereka tidak punya sumber kekayaan negara yang kukuh. Sebagai contoh Amerika yang mengharap pelaburan di negara lain termasuk minyak dari timur tengah..
4.Jika kita melihat bangunan yang megah di eropah sebenarnya ia merupakan hasil usaha mereka sebagai kuasa imperealis satu masa dahulu.
5.Tanah Melayu merupakan penyumbang utama pendapatan british semasa zaman imperealis. Maka tidaklah salah kiranya kita berkata pembangunan di britain yang kita lihat sekarang adalah hasil kekayaan tanah melayu satu masa dahulu.
6.Setelah zaman imperealis mereka tidak meninggalkan tanah jajahan mereka begitu sahaja. Negara jajahan hanya merdeka dalam aspek politik. Hakikatnya ekonomi masih dijajah kerana mereka telah menanam pelaburan yang besar di negara jajahan dan juga pelangan tetap kepada produk keluaran mereka..

(Nantikan sambunganya..)

Monday, October 6, 2008

Diari Hari Raya

Maaflah lame tak melayari blog & menulis. Maklumlah kat kampung belum ade strymyx (insyaallah akan datang ade la). Kat bawah ni saya kongsi sikit gambar time hari raya..Bersama Abah & Mak
Gambar Keluarga Tercinta Setelah Bermaafan di Pagi Raya