Tuesday, November 11, 2008

Sajak Kematian : Menteri Arah Henti

Menteri Pelajaran Malaysia telah membuat kenyataan bahawa penayangan video sajak kematian di sekolah mesti dihentikan. Alasan yang dikemukakan adalah ia menimbulkan ketakukan di kalangan kanak - kanak pada umur yang tidak sepatutnya.

Dalam kaedah pembelajaran, salah satu kaedah yang biasa digunakan adalah behaviorism. Fokus kaedah ini digunakan adalah pembentukan sikap. Sememangnya guru memainkan peranan yang penting untuk pembentukan sikap pelajar selain ibu bapa.

Berbalik pada iu sajak kematian, adakah ianya sesuai ditayangkan kepada kanak - kanak. Bagi saya kanak - kanak lah yang mendapat kesan paling efektif melalui tayangan ini.Ianya sangat baik (selagi tidak bercanggah dengan ajaran agama. setakat ini tiada ulasan dari pakar agama). Isu fobia dan takut tak timbul kerana sememangnya ketakutan adalah antara senjata behaviorism. Dan sebab itulah disekolah adanya kaedah hukuman dan denda supaya pelajar takut untuk buat salah.

Bimbingan guru amat penting semasa tayangan ini supaya kanak - kanak tidak hanya menfokus pada imej mayat (pocong) untuk ditakuti, tapi lebih kepada pengajaranya. Ketakutan ini akan mendorong pelajar untuk mentaati perintah agama. Apabila sikap ketaatan pada agama ini terbentuk maka ia akan memberi kesan dengan pengamalan sikap positif di kalangan pelajar.Tidakkah itu satu perkara yang baik.

Bersama kita fikirkan..