Friday, October 17, 2008

Ini Bukan Cerita PRK !!!!!

Bagi sesiapa dahagakan cerita PRK (Pilihan Raya Kampus) saya nasihatkan anda tidak terus membaca tulisan ini.. Takut - takut anda kecewa....

Negara digemparkan dengan laporan berita media elektronik berkenaan kes guru ditendang murid. Laporan ini mengambarkan seolah - olah murid sekarang begitu kurang ajar. Maka timbullah topik baru perbualan di kedai - kedai kopi mengenai isu ini. Tak lama lagi saya percaya menteri pun akan buat kenyataan. Bila menteri dah buat kenyataan, lepas tu pastinya akan ada diskusi khusus berkenaan isu ini bagi tujuan mencari penyelesaian.

Baki saya(teacher in training), isu yang sedang hangat ni tidak lain hanyalah mainan media (jangan ckp saya anti media pulak). Bukan kita tak tahu, dah lama dah budak sekolah kurang ajar. Cuma isu murid tendang guru ni dipanjangkan media, sebab itulah ianya nampak begitu serius.


Budak sekolah dah lama kurang ajar ??


Kenape tak percaye??..Memang pun kes - kes murid kurang ajar dah lama berlaku. Cuma ianya adalah kes - kes terpencil. Kalau tak percaya cuba tanya setiap sekolah di malaysia pasti akan ada laporan murid - murid kurang ajar(untuk sekolah biasa je, tak la kan kalau SBP dan MRSM pun ade. Setakat ni belum dengar).Cuma tak masuk surat khabar je. Golongan yang kurang ajar ni pulak akan silih berganti. Satu habis satu masuk.Angka tidak menunjukkan pertambahan tapi statik.Cuma orang yang kurang ajar tu berbeza(utk kes murid kurang ajar sahaja, bukan cerita masalah sosial yang saya akan kupas dalam tulisan akan datang.

Ape pulak puncaya..

Puncaya pelbagai. Kewangan,keluarga, rakan sebaya, pengaruh media elektronik dan tidak mustahil faktor guru itu sendiri. Tidak ada faktor tunggal.
* tapi kadang - kadang kecewa jugak bila terbaca laporan kat akhbar bukan arus perdana. Ade ke cakap ni salah kerajaan sebab hanya pentingkan pembangunan meterial sehingga mengabaikan pembangunan dalaman.Bende macam ni pun nak jadi modal politik ke?? (rujukan: http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=17417&Itemid=1)

Penyelesaian

Dalam sistem pendidikan di malaysia sebenarnya banyak lagi masalah major yang perlu diselesaikan.Antaranya kekurangan guru, kemudahan komputer dan internet di sekolah,tahap penguasaan bahasa inggeris, sistem latihan guru dll.Masalah murid kurang ajar hanyalah masalah terpencil. Ianya lebih kepada ingatan dan pengajaran kepada guru - guru untuk menangani aneka ragam murid - murid.

Kepada mahasiswa

Apa lagi yang ditunggu. Kata mahasiswa pewaris kepimpinan negara. mahasiswa juga sebagai pembela masyarakat. Marilah kita sama - sama jenguk - jenguk adik - adik kita di sekolah tu.Kepada penggerak - pengerak GPMS, ape lagi? Mari kita semua terangkan obor - obor yang dinyalakan Allahyarham Aminudin Baki (Pengasas GPMS) untuk menerangkan kegelapan adik - adik kita..

* Kepada pembaca budiman,tajuk tulisan ini adalah " Murid Melawan Guru: Betulke pelajar sekarang semakin kurang ajar".

Examination Fever

Monday, October 13, 2008

Bila Gerakan Islam di Kampus Masuk Politik

Dalam tulisan ini, saya tidak menujukan kepada sesiapa secara langsung. Namun siapa makan cili dia terasa pedas. Hanya mereka yang mampu berfikir secara rasional boleh membaca. Kalau emosional baik tak payah baca. Ingat. kalau nak baca, baca sampai habis.

1. Segarnya gerakan islam di kampus - kampus merupakan satu perkara yang positif. Ianya diharap mampu untuk menerapkan nilai - nilai islam kepada warga kampus.
2. Gerakan Islam di kampus diharapkan dapat menyokong usaha mar maaruf nahi mungkar di kampus - kampus memandangkan warga kampus merupakan darah muda dan remaja yang sememangnya masih belum menemui hakikay sebenar kehidupan dan cenderung untuk melakukan sesuatu yang negatif walaupun tidak dinafikan mempunyai daya intelektual yang tinggi.
3.Walaupun gerakan islam di kampus ini wujud namun tiada kesan ketara yang ditunjukkan. Apabila berbicara mengenai pnerapan islam mereka lebih gemar menyalahkan pihak universiti kerana tidak menerapkan nilai islam di kampus berbanding mereka sendiri yang membuat usaha dakwah.
4. Gerakan islam di kampus masih seronok dengan kelompok sendiri.Ahli - ahli mereka terdiri daripada mereka yang mempunyai latar belakang pendidikan agama ataupun sekurang kurangnya ahli surau. Mereka lebih bertindak memanfaat dan mengorganisasi kekuatan (menerima tarbiah sebelum di kampus)berbanding membina kekuatan.
5. Tambah parah apabila gerakan islam di kampus dilabel sebagai entiti politik(Sebab itu banyak aktiviti mereka dihalang pentadbiran universiti).Keadaan ini menyebabkan mereka telah membina tembok pengasingan dengan golongan yang tidak sefahaman dengan mereka dan menyebabkan mereka semakin terasing di kalangan warga kampus.
6.Situasi ini membawa gambaran yang buruk kepada gerakan islam di kampus. Mereka dianggap pertubuhan politik semata berbanding dengan objektif sebenar mereka untuk menerapkan nilai islam di kampus.
7.Saya ingin mengingatkan kepada penggerak2islam di kampus, usahlah terlalu fanatik dengan politik jika mahu proses tarbiah anda diterima. Tumpukan usaha membuat amar maaruf nahi mungkar dan jangan cari pelbagai alasan untuk anda tidak bergerak di kampus.
8.Kami GPMS UiTM bukanlah bertindak sebagai entiti politik di UiTM. Sebab itu perjuangan kami mudah diterima oleh warga UiTM. Saya tidak menafikan adanya usaha menjadikan GPMS sebagai entiti politik di IPT lain(Saya cukup tidak bersetuju dengan usaha ini). Namun lihatlah apa kesanya. GPMS dibenci tanpa diketahui perjuangannya.
9.Walaupun kami GPMS UiTM tidak ada perkataan islam dalam nama pertubuhan kami manun setiap program yang kami jalankan tidak pernah mengabaikan kewajipan islam. Kami juga sering berpesan kepada ahli2 untuk mengamalkan akhlak islam. Memanglah terlalu kecil sumbangan kami tetapi mencukupi daripada tiada.