Tuesday, November 4, 2008

Wahai mahasiswa - mahasiswa melayu & Islam, mari kita renung sejenak...

Kita kerapkali melihat kesalahan orang lain, tetapi cuba kita bermuhasabah sebentar...

1.Pertamanya. Kita sedar pentingnya ekonomi melayu dan islam itu diperkasakan. Tapi sejauh manakah kita menyokong usahawan melayu dan islam.Kemana pergi duit - duit kita. Adakah kerana berbeza seringgit kita memilih kedai - kedai bukan melayu dan islam..

2. Yang keduanya.Kita tahu betapa pentingnya pendidikan kepada orang - orang melayu. Tak perlu berbicara lebih jauh. Sejauh mana kita membimbing adik - adik kita sendiri ataupun saudara terdekat.. Adakah mereka bermotivasi untuk belajar..

3. Yang ketiganya. Kita tahu masjid mempunyai peranan yang culup besar dalam perpaduan ummah.. Tapi adakah kita orang yang bersama - sama mengimarahkan masjid.Kita marah orang bukan islam minta agar memperlahan atau tidak memasang pembesar suara untuk kuliah - kuliah. Tapi rajinkah kita ke masjid untuk mendengar kuliah - kuliah agama..

4.Kita marah ahli politik melayu dan islam bertelagah sesama sendiri. Tapi adakah kita mahasiswa melayu dan islam bersatu.Adakah kerana hanya berbeza negeri dan juga persatuan kita mahu bermusuh.Hanya kerana anugerah persatuan terbaik sanggup kita berpecah belah..

5.Kita sering marahkan pemimpin melayu tidak berkualiti. Tetapi bagaimanakah persediaan kita untuk menjadi pemimpin melayu yang berkualiti. Takkan kita nak harapkan orang lain sahaja yang jadi pemimpin..Kita hanya jadi pengkritik tetap.

6.Kita salahkan pemimpin tak buat apa - apa untuk membantu agama & bangsa.. Tapi apa yang kita buat untuk bantu agama dan bangsa.Cakap senanglah.. Sekurang - kuranglah dengan platform mahasiswa kita buatlah program yang bermanfaat. Dan lebih penting kitalah yang jadi pengarah atu tonggaknya dan bukan harap orang lain buat..

Kesimpulanya: Siapa yang bising - bisingtu boleh lah fikir dan muhasabah sendiri..